Zo voorspelt Derren Brown de lotto

Afgelopen week stond Engeland op zijn kop. Ilussionist Derren Brown heeft de trekking van de lotto correct voorspeld! Alle balletjes werden voor de trekking door de illusionist op volgorde gelegd en bleken de juiste uitslag.

Aangezien ik de trucs van Derren Brown altijd met plezier bekijk zou ik kunnen overwegen te verkondigen dat hij daadwerkelijk een gave heeft. Echter berust de truc op een simpel foefje welke ik graag verklap. Enkel voor de geinteresseerden die niet bang zijn teleurgesteld te worden…

Het filmpje is te zien op youtube:

Bekijk eerst het filmpje en verbaas jezelf! Als je eerst de uitleg leest is de verwondering weg en is er niks aan 😉

Het filmpje uitgelegd
In het filmpje zie je een standaard met daarop witte balletjes.
Na de trekking worden de balletjes richting de camera gedraaid om te tonen dat daadwerkelijk de getrokken lotto nummers op de balletjes staan. Alles wat voorafgaand aan dit moment gebeurd is bijzaak en noodzakelijk om de show leuk te maken om naar te kijken. En dat is exact wat een illusionist doet.

Hoe kan Derren Brown de uitslag voorspellen?
Maar hoe kan hij die uitkomst vooraf voorspellen. Nou dat is vrij simpel. Ik kan het niet, en hij kan het ook niet. Ik zal eht sterker maken: Hij heeft de uitslag nooit voorspeld.

Als hij de uitslag niet heeft voorspeld, hoe komen de getallen dan op de balletjes? Dat is toch het bewijs vaan zijn voorspelling?

Hoe komt de uitslag op de balletjes
veel mensen maken hier de fout om aan te nemen dat de uitslag op de balletjes gedrukt staat. Dat is namelijk de clou van de truc. Naar waarschijnlijkheid heeft Derren Brown speciale balletjes laten ontwikkelen met digitale inkt. Dit wordt momenteel in allerlei ebook-readers toegepast.
In de balletjes zit een ontvanger welke de digitale inkt aanstuurt. Met ene computer programma wordt direct nadat de uitslag bekend is, een signaal met de getallen naar de balletjes gestuurd.

Derren Brown laat ons dus kijken naar een aantal balletjes waarop de uitslag weergegeven wordt met moderne technologie, niks voorspelling, niks magie, en eigenlijk is nu uw verbazing ook verdwenen.

Hoewel het een simpele truc is blijft het knap en geniaal bedacht!


Tags:
Reageer hier

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik hoor het graag als je vragen of opmerkingen hebt. Plaats ze hieronder. Je e-mailadres blijft privé en wordt niet op de site getoond.